maanantai 27. lokakuuta 2014

Täydellinen opetusmenetelmä

Siihenhän sitä tavoitetta on asetettu. Se se on se kaikkien opettajien tavoite. Löytää täydellinen opetusmenetelmä. Mikä sellainen sitten on? Miten määritellään täydellinen opetusmenetelmä?


Oulun ammattikorkeakoulussa on tehty video täydellisestä opetusmenetelmästä. Tehtävänämme oli tutustua materiaaliin ja bongailla sieltä hyvän opetusmenetelmän piirteitä.


Videota ei ollut kulunut edes minuuttia, kun huomasin itselleni tärkeän oivalluksen. Tärkeän, ehkä myöskin helpottavan. Paras opetusmenetelmä on sellainen, jonka opettaja osaa! No toden totta! Saa siinä opettaa ja opettaa ja käyttää jos jonkinlaista menetelmää ellei itse osaa. Osaamatomuus tuo haparointia ja pahimmillaan oppijoiden energia menee opettajan hapatuksen arviointiin ja virheiden oikomiseen.


Didaktika magna - mahtipontista, mutta mitä se tarkoittaa? Ja ei tämä ei ole väliotsikko, vaan aito kysymys.


Oppimisen tulee olla nautinnollista. Ihminen oppii parhaiten silloin, kun on vastaanottavaisena ja oppimistilanne on positiivinen. Tämän takia on todella tärkeää, että opettajalla on opetus hallussa ja menetelmät kohdillaan. Tuon asian tunnistan myös itsessäni. Herkästi sorrun kritisointiin ja virheiden etsimiseen, jos sessio alkaa negatiivisesti tai jokin asia jäytää mieltä. Onneksi tuon piirteen tunnistaa itsessään ja näin aikuisena osaa työntää sen syrjään - keskittyä olennaiseen.


Luento - Itsenäinen lukeminen - Audiovisuaalinen menetelmä - Keskusteleva opetusmenetelmä - Tekemällä oppiminen - Opettaminen


Siinä ne (opetusmenetelmät) nyt on lueteltu parhaimmuusjärjestyksessä. Luento - ah tuo niin monessa oppilaitoksessa käytetty opetusmenetelmä - on tutkittu oleva kaikista huonoimmat tulokset tuottava opetusmenetelmä. Mitä enemmän ajattelua ja tekemistä, sen paremmat tulokset. Onhan se loogista. Kyllähän sitä parhaiten oppii itse opettamalla aihetta. Pakko on perehtyä, paneutua ja tajuta asioita, kun ne pitää osata selittää toisille. Mitä jos tuleekin kinkkinen kysymys eikä minulla ole vastausta? Noloa, parempi siis opetella syvemmin.


Kunnon opettaja perehtyy muutoinkin kuin vain nappaamalla hyllystä opetusmenetelmän. Kaiken takana on aihe, oppimisen perusteet sekä opettajan kyky käytännöllistää oma opetuksensa. Opettajan rooli oppijan oppimisessa on tärkeä. Oivaltava opettaja osaa ohjata menetelmillään oppijaa oikeaan suuntaan, avustaa oppimista ja motivoida oppijaa janoamaan tietoa lisää.


Heräsi ajatus: miten luentosaliluento eroaa videolle tehdystä virtuaaliluennosta tehollaan? Olisin kiinnostunut kommenteistanne tähän. Onko suutarin lapsilla kenkiä?


Ihana: LUOTA OMIIN KYKYIHISI! Ole oma itsesi niin oppijana kuin opettajana. Näin löydät täydellisen opetusmenetelmän!


Ps. Jäikö video mietityttämään? Ei hätää http://www.oamk.fi/amok/ammatillinen_opettajankoulutus/opiskelijalle/opetusvideot/?video=10   ;)



sunnuntai 26. lokakuuta 2014

APE 5 eli ammattipedagogiset opinnot viides sessio


Oppiminen on yksilöllistä! Niin totta. Tässä on ollut sellainen matka itseen jo nyt oppimisen kannalta, että allekirjoitan tuon täysin.


Tällä kertaa virtuaali-istunnossa käsittelimme kuitenkin opetusta, opetusmenetelmiä, opetuksen perusperiaatteita sekä verkko-opiskelua.


Opetuksessa käytettävät menetelmät tulee valita oppijoiden taustojen, lähtötason, iän ja kokemuksen perusteella. Mutta tottahan toki myös tavoitteen. Lähtisin itse ehkä määrittelemään itselleni ensi - ehei. Määrittelyhän täytyy tapahtua jo opintojaksoa kuvatessa eli koko opintokokonaisuuden suunnitteleminen lähtee liikkeelle tavoitteesta. Tavoitteeseenhan ne opiskelijatkin tarttuvat ja ilmoittautuvat opintojaksoon. Menetelmän valinta alkanee pyöriä opettajan päässä, kun hän näkee millaisia ihmisiä on valikoitunut mukaan. Taustat ja lähtötasot vaikuttavat suuresti menetelmään ja taitava opettaja myös reagoi mikäli huomaa menetelmänsä olevan tehoton.


Opetusmenetelmällä tarkoitetaan menetelmää, jolla oppimista pyritään edistämään. Tulee selvittää itselle kuka on menetelmän keskiössä, minkä pohjalta lähdetään liikkeelle ja miten ohjataan. Mielestäni menetelmä, jossa pohditaan minkä pohjalta lähdetään liikkeelle on ehkä tärkein… Kartoitetaan tavoitteet ja konkreettiseti pohditaan mitä halutaan opetukselta.


Opetuksen perusperiaatteet ovat oppimisprosessiin liittyviä tekijöitä: opettaja, opetus (menetelmät, aktivointi, havainnointi) ja arviointi. Nämä vaikuttavat motivaatioon ja oppimiseen. Opetuksen perusperiaatteiden toteuttamisessa opettajalla on merkittävä rooli. Se, miten ihmiset oppivat, vaikuttaa opetukseen ja keinoihin tavoitteiden saavuttamiseksi. Vaikka kyseessä olisikin opettajajohtoinen opetus, tulee käyttää monipuolisia menetelmiä oppimisen saavuttamiseksi.


Verkko-opiskelu oli erikseen tarkastelussa istunnossamme. Oppijan aktivointi on kyllä erittäin tärkeää verkkopuolella. Liian helposti alkaa tuusaamaan muita asioita ja keskittyminen herpaantuu. Verkko-opetuksessa onkin tämä haaste: miten estän oppijaa skippaamasta osioita? Koukkujahan voisi aina edeltäviin materiaaleihin laittaa tai sitten eteenpäin ei pääsisi kuin tentin läpäisemällä.


Tässä sessiossa koin kaksi oivallusta: Mielestäni jokaisen tulisi toimia istunnon isäntänä (hostina kuten Adobe connectissa sanotaan) ja hallinnoida eri toimintoja. Olimme rakentanet meidän opetustuokion sen varaan, että olimme jokainen omissa yksiköissämme isäntinä. Tämä oli opettavaista minulle itselleni ja pääsin enemmän sinuiksi virtuaalialustamme kanssa. Suosittelen jokaiselle opiskelijalle tätä! Toinen oivallus käsitti aktiivisuutta opinnoissa. Sain siitä palautettakin Maarit -oppijakaverilta. Eli opettajan on hyvä kysellä ja pyytää vastauksia, että ovatko kaikki mukana, olivatko ohjeet selkeät ja kaipaatteko jotain lisää. Harjoitin tätä itse ja aion jatkossakin harjoittaa, niin positiivisesti Maarit sen sanoi kokeneensa.

Lukot ovat auki! 





sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Oppimiskäsitysten käsittelyä


Kävimme virtuaali-istunnossa läpi omia oppimiskäsityksiämme sekä annoimme palautetta toistemme kirjoituksista aiheesta. Pidin itse kirjoittamisesta, mutta myöskin toisten teosten lukemisesta ja sen jälkeisestä vertaiskeskustelusta. Näistä tilanteista oppii niin paljon, tulee katsottua asioita useammalta kantilta. Erittäin hyvä opetusmenetelmä!

Opetusteko - oppimisteko - oppimistulos - osaaminen - asiantuntijuus


Avasimme yhdessä keskustellen, eri kokoonpanoja hyödyntäen, oppimisen kaaviota. Tämä on mielestäni opettajan työn tarkoitus. Tehdä opetusteko, jolla saadaan oppija suorittamaan oppimisteko. Tästä on tuloksena oppiminen, josta seuraa osaamista ja se kaikkein tärkein eli asiantuntijuus ja opin vieminen käytäntöön. Oppimistulos voi joskus olla harhakäsitys tai jopa väärä käsitys - tällöin opetusteko täytyy tehdä uudestaan.

Oppijalla on oma vastuu omasta oppimisestaan. Vastuuta ei voi pelkästään syytää opettajalle. Tämä voi helpottaa monen opettajan taakkaa, mutta toisaalta itse näkisin, että se lisää taakkaani. Miksikö? Minun täytyy todella, todella huolellisesti valmistautua jokaiseen koulutussessiooni, jotta saan oppijat mukaan ja innostumaan aiheesta, jotta saan heidät myötämielisiksi oppimistekoon. Tässäpä sitä oppimista itselle!