lauantai 21. helmikuuta 2015

eAPE 14 ja 15 Kestävä kehitys ja Erityiskasvatus

Kestävä kehitys ja Erityiskasvatus - Nämä molemmat APE -teemat päätin nivoa yhteen blogipohdinnassani. Molemmissa tuli esille asioita, joita en lainkaan tajunnut niihin liittyvän...

Erityisopetuksessa opetus on mukautettava niin, että erityistukea tarvitseva saa samat mahdollisuudet pätevöityä kuin muutkin. 

HOJKS - kirjallinen henkilökohtaista opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma.  

Tukihenkilöinä voi toimia esimerkiksi ihan opinto-ohjaaja, terveydenhoitaja, asuntolanhoitaja… Ihan joka saralla elämää, mikä on tekemisessä opiskelijan elämän kanssa. 

Todistuksessa näkyy mukautukset arvosanoina M1, M2, M3… Eli M kertoo mukautuksesta. Jäin pohtimaan, että syrjitäänkö tällaista mukautuksella pätevyyden saanutta henkilöä? Jos hän on tutkintotodistuksensa ansainnut ja näin pätevöitynyt tehtäväänsä eikö silloin asian pitäisi olla kunnossa? Miksi tuoda mukautusta edelleen esiin? Vai eikö henkilö olekaan pätevä?

Yleinen tuki (perustukiopetusta) - Tehostettu tuki (yksilöllistä tukiopetusta) - Erityistuki (tehdään hojks) 

Miten HOJKS:ia lähdetään rakentamaan ja toteuttamaan:

  1. Alkukartoitus
  2. Laadinta
  3. Toteutus
  4. Seuranta ja arviointi
  5. Lopetus (koulun päättäminen ja valmistuminen, keskeytys…)

 Ahaa opetustuokiostamme:

Tuntimateriaali annetaan etukäteen

Oppituntien muistiinpanot etukäteen oppijalle

Koekysymysten antaminen etukäteen

Opitun varmistamista ja keskustelua opiskelijan kanssa


**
Entä sitten kestävän kehityksen sisältökopit?

Ympäristökasvatus - liittyy ekologisuuteen

Globaalikasvatus - liittyy ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon

Kestävä kehitys tulee osata ottaa mukaan arkeen ja siihen realistiseen omana työhön, johon opiskelija opiskelee. Muutoin asiat jäävät irrallisiksi eikä niitä lähde itse työstämään eteenpäin. Olenko minä itse huomioinut tätä mitenkään omassa työssäni? Nyt pitää ihan kunnolla ryhtyä asiaa pohtimaan ja tuoda näitä seikkoja arkeen mukaan. Niin ekologista puolta hiilijalanjälkineen kuin hyvinvoinnin puoltakin työyhteisön jaksamisen kannalta.

Tämä edellisen kappaleen viimeinen lause tuo esille oivallukseni tästä: kestävä kehitys ei ole ainoastaan vihreää toimintaa ilmansaasteiden vähentämiseksi vaan myös henkistä hyvinvointi. Minulle tämä kolahti ja kovaa. Ajattelen nykyään kestävää kehitystä enemmän tällaisena henkisen hyvinvoinnin asiana. Tällä tavoin saan konkreettisia toimia omaankin työhöni!  

Myötäkonstruointi - annamme mallia opiskelijoille ja he nappaavat siitä esimerkistä mallia.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti