lauantai 21. helmikuuta 2015

eAPE 13 Työelämäläheisyys vai oliko se lähtöisyys!

Työelämälähtöisyys/-läheisyys oli meidän teemaryhmämme aiheena. Laadimme alkuun osaamistavoitteemme sekä ydinsisällön. 
Osaamistavoitteet

Työelämäosion tarkoituksena on se, että opettajaopiskelija osaa suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää työelämälähtöistä oppimista yhteisöllisesti toisten opettajien, opiskelijoiden, työelämän ja muiden sidosryhmien kanssa. Opettajaopiskelija mieltää työelämälähtöisyyden oman toimintansa ohjaavaksi periaatteeksi.
Ydinsisältö

1. Mitä ja millaisia ovat työelämälähtöiset oppimisympäristöt?
2. Miten työelämälähtöistä oppimista ohjataan?


Uutena ryhmänä tarvitsimme usean kokoontumisen ennekuin ryhmämme pääsi täysillä käyntiin. Alkukankeuksien jälkeen saimme kuitenkin kiinni työelämästä ;)

Onnistuimme erityisen hyvin toistemme kunnioittamisessa ja tilan antamisessa. Jokaiseen luotettiin ja jokainen sai tehdä omanlaistaan jälkeä. Näin myös lopputuloksessa näkyi viisi eri persoonaa.
Ennakkotehtävässä onnistuimme myöskin. Saimme tehtyä oppijoiden elämäntilanteisiin sopivia vaihtoehtoja ja tätä kautta myöskin erilaisia ja eri näkökulmaisia vastauksia. Koimme saavamme hyvin materiaalia opetustamme varten. Erityisen onnistuineiksi koimme ideamme kysyä osallistujilta mitä he odottivat työelämäläheisyyden oppitunnilta ja mihin kysymyksiin he tarvitsivat vastauksia. Näihin sitten haimme vastaukset ja alussa pystyimme myös ohjaamaan erilaisin odotuksin olevia oppijoita kohti “oikeaa” lähestymistapaa oppituntiin. Uskomme, että oppijat kokivat ennakkotehtävien myös olleen merkityksellisiä, sillä niitä käsiteltiin pienemmissä työpajoissa ja olimme perehtyneet omien ryhmiemme vastauksiin tarkemmin.

Itse kaksi tuntinen opetussessiomme oli sopivasti vaihteleva kokonaisuus, piti hereillä, oli osallistava ja kiinnostava. Vetovastuiden vaihtelut toimivat hyvin herättäjinä. Olimme erityisen ylpeitä ideoista käyttää asiantuntijaluentoja - niin Hanna-Mari Kolistajaa kuin Game Lab:ia. Näistä oppijat saivat konkreettisia esimerkkejä ja työelämälähtöisyyttä oppituntiin. Kiitokset Hanna-Marille ansiokkaasta mukaan tulosta!

Onnistuimme myös AC:n käytössä. Emme sortuneet kikkailuun vaan vedimme teknisesti hallitun ja osaamistasoamme vastanneen opetustuokion.


Mitä itse opin? Sisäistin ainakin, että ammatillista koulutusta ei voi järjestää ottamatta huomioon työelämää!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti