Ammattipedagogisten opintojemme yhdeksännessä istunnossa keskityttiin arviointiin. Koin tämän aiheen itselleni yllättäen läheiseksi. Asiaa pohdittuani tämä johtuu ehkä siitä, että mielestäni arvioinnilla on eritäin tärkeä rooli ihmisen kehityksessä - niin opiskelijana kuin työntekijänäkin.
Mitä arviointi on? Tätä pohti ihana teemaryhmämme. Arvioinnin määrittelyyn käytimme lähteen Päivi Atjoksen kirjaa "Hyvä, paha arviointi". Kirjassa oli varsin konkreettisesti avattu arvioinnin tematiikkaa, perusperiaatteita sekä myöskin arvioinnin eettistä puolta. Tiimimme jäsen Tiina muotoili aiheesta mind mapin:
Millainen arviointi
on mielestäsi hyvää? Tätä pohdimme punaisten Ullan ja Ninan johdolla. Ryhmänä saimme kasaan seuraavia asioita, joita itsekin allekirjoitan:
Hyvässä arvioinnissa on kehittävää ideaa mukana, se ei ole pelkkää kiitosta tai kehua. Hyvä arviointi tukee ja antaa opastusta eteenpäin menoon. Oppijaa arvostetaan ja häneltä kuitenkin vaaditaan tarpeeksi. Heikki kommentoi, että hyvä arviointi tukee elinikäistä oppimista. Tuo on varmastikin totta, sillä musertavalla ja väärin kohdennetulla arvioinnilla voi saada toisen tuupertumaan ja jättämään oppimisen polun kesken. Oikea kohdennus, osuva ja uppoava, tajuntaan menevä arviointi on hyvää. Arvioinnissa on myös hyvä olla vuorovaikutuksellisuutta, jotta arvioinnin kohteena olevaa toimintaa voi kehittää.
Täysin susi arviointi on ollessaan henkilökohtaisuuksiin menevää ja loukkaavaa. Tällöin asia unohtuu ja keskitytään vain loukkaamaan toista, lyömään alle vyön. Tätä vältettäköön!
Annettakoon vastaisuudessa ohjaavaa, motivoivaa, kannustavaa sekä rehellisen aitoa palautetta!
Vesa pohti realistisessa ja konkreettisessa istunnossaan arvioinnin ajoitusta. Moni meistä on saanut summatiivista palautetta eli opiskelujen päätteeksi tapahtuvaa. Pohdimme yhdessä, että formatiivinen eli opiskelun aikana tapahtuva palaute voisi olla kaikista kehittävintä. Tämä siitä syystä, että asioihin ehtisi reagoida ja muuttaa suuntaansa, jatkojalostaa toimintaansa ennen kuin kaikki loppuu. Diagnostinen arviointi tapahtuu ennen opiskelua - tarkistetaan oppijoiden lähtötaso. Meillekin tehtiin diagnostinen arviointi ennen näitä opettajaopintoja.
Jatkossa selvitän itselleni seuravaat seikat ennen kuin alan arvioida:
- tavoitteet
- osaamisen osoittamisen tavat
- arvioinnin kohteet
- arvioinnin kriteerit
Ja eikun itsearvioimaan itseäni!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti