perjantai 16. tammikuuta 2015

Itsenäinen opiskelu ja sen ohjaus - haaste ja mahdollisuus?

Pitkän joulutauon jälkeen oli aika tarttua jälleen opintojen syrjään kiinni. Teimme ensi kertaa parityöskentelyä ja sain parikseni ihanan, tasapainoisen ja opettajakokemusta yliopistolta omaavan Niinan. Kiitos Niinalle!

Aiheen ja menetelmien valinta 

Aiheemme otsikko oli "Itsenäinen opiskelu ja sen ohjaus - haaste ja mahdollisuus?". Päätimme tutkailujen jälkeen toteuttaa opetuspuolituntisimme kahdella menetelmällä. Ensin kävisimme teoriaa Socrativessa kysellen. Socrative on verkossa toimiva alusta, jolla voi esittää kysymyksiä, tehdä tietovisoja. Niinalle Socrative oli tuttu ja minäkin innolla tutustuin tähän.  Sen jälkeen keskusteluttaisimme itsenäisen opiskelun ohjauksesta osallistujia Kalamalja -menetelmässä. Kalamaljassa on keskellä kuusi tuolia, joista viisi täytetään. Muut oppijat istuvat ympärillä. Keskellä olevilla tuoleilla istuvat osallistuvat keskusteluun, tyhjään tuoliin saa tulla yleisön joukosta ja osallistua näin keskusteluun. Kun tyhjä tuoli täytetään tulee jonkun jo keskellä istuvan poistua yleisöön. Varauduimme myös osallistumaan kannustavin lisäkysymyksin tai vinkein keskustelun eteenpäinviemiseksi, jos tulisi jämähtänyt hetki. Lopuksi kokoaisimme keskustelussa esillenousseet asiat osallistujien "kynistä" Socrativeen.
 
Toteutus

Kyllähän se käsikirjoituksen mukaan meni. Socrativessa tuli hiljaisia hetkiä ja hitautta vastauksissa, odotin sen toimivan nopeammin. Mutta saimme kuitenkin kaiken mitä halusimme siitä - teoriaa. Jälkeenpäin asiaa pohdittuani, mietin, että ehkä jotain teoriaa olisi voinut olla kerrottunakin, tiivistettynä. Nythän vastuu jäi kuulijan poimimistaidoille. Toisaalta - sitähän se itsenäinen opiskelu on :D
 
Kalamalja toimi mielestäni hyvin. Kiitokset kovasti paljon oppijakollegoille, jotka olivat innolla mukana, puheliaita ja sukkelan ajatuksenjuoksun omaavia! Sitä olisi voinut jatkaa pari tuntia - ajatuksia tuli. Emme tarvinneet puuttumiskysymyksiämme tahi vihjeitä. Hieman sohaisimme pari kertaa raiteille asiaa - sille meidän ajattelemallemme junanraiteelle. Olimmehan miettineet ne asiat mitä keskustelussa tarvitsisi tulla esille. Ja ne tuli!
 
Loppuyhteenveto tapahtui Socrativella. Osallistujat kirjoittivat ylös koppeja itsenäisen opiskelun ohjaamiseen. Lupasimme koota siitä kaikille listan. Loppua olisimme mielestäni voineet tiivistää ja tehdä siitä selkeämmän yhteenvedon. Se jäi mielestäni hieman auki. Toki aikaraja tuli vastaan eikä meidän loppudiaa ehditty esittää. Tästä oppia ensi kertaan varsinkin tällaisissa avoimissa keskusteluopetustuokioissa. Mitä oppia sitten? Noh, ehkä meidän olisi pitänyt ottaa alkuun teoriaa, Socrativea, Kalamaljaa ja sitten loppuun oma tiivistetty yhteenveto Socrativesta kerättyjen koppien pohjalta.
 
Toimivat menetelmät, miellyttävät opettajat - molemmilla omat lahjansa annettavana opetustuokioon.
 
Palautteita sain Heikiltä, Hanna-Leenalta, Tiinalta ja Ninalta. Heikki totesi minun onnistuneen läsnäolossa, ja toisaalta koki, että minun tulisi huomioida kanssaopettajaani enemmän. Hanna-Leena totesi meidän onnistuneen kalvoissa sekä minun osaavan ottaa tilanteet haltuuni. Toisaalta hän olisi toivonut Socrative -kysymysten vastausten käsittelyä käytännön tasolla. Tiina kiitti kuuluvaa ja selkeää äänenkäyttöäni ja toisaalta koki jossain kohdin kiireentuntua.  Nina piti puhetyyliäni selkeänä, Socrativen osalta hän olisi toivonut nopeutta tehdä testiä itsekseen eikä odottaa ryhmän vastauksia. Toimivia palautteita, onkeen otettu ja pohdittu miten jatkossa voin toimia näitä asioita parantaen ja toisaalta vahvuuksiani ylläpitäen.

Maaritin tajunnanvirtapalaute
 
Maarit - opettajatuutorimme - antoi myöskin palautetta. Otsikkomme sai hehkutusta erinomaisuudestaan! JEE! Muutoinkin palaute oli Maaritia lainatakseni mykistävän hyvää. Erityisesti lämmitti kehu meistä opettajaparina - että toimimme tiiminä ja toisiamme tukien. Kiitos kovasti. Kehityskoppina nappasin äänen pehmentämisen kohdeyleisön mukaan ja aika-ajoin.


Tämä oli viimeinen lähiopetuksemme tällä porukalla. Kiitos eAPElaiset - oli mukavaa! Seuraavaan opetustilaisuuteen valmistautumaan sitten vain!